FAQ

Kunnen muggen/insecten het Coronavirus overbrengen?

Muggen kunnen een aantal virussen overbrengen, waaronder knokkelkoorts, gele koorts, zika of het West-Nijlvirus. Een heleboel andere virussen zoals hiv of ebola kunnen ze echter niet overbrengen, hoewel ze wel aangetroffen kunnen worden in bloedmonsters van besmette personen. Er is vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs om te suggereren dat muggen het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) overbrengen.
Voor gedetailleerde publieke informatie en richtlijnen over de preventie van infecties in het algemeen en het Coronavirus in het bijzonder verwijzen we u naar
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

Komen insecten het hele jaar door voor?

De aanwezigheid van insecten is in grote mate afhankelijk van het weer en klimaat. Vliegende insecten zoals vliegen en muggen zijn veel talrijker in de lente en zomer, maar kunnen ook tijdens een zachte herfst aanwezig blijven. In de winter zijn ze goed als verdwenen. Andere soorten - zoals kakkerlakken en mijten - zijn minder afhankelijk van het weer en komen het hele jaar voorkomen, ook al zullen ze doorgaans minder actief zijn in de hardste wintermaanden (november tot februari).

Wat is het verschil tussen een gewone mug en een tijgermug?

De tijgermug is afkomstig van Zuidoost-Azië en is naar Europa gekomen door transport van tweedehandsbanden die eitjes bevatten. Ze verschillen op meerdere punten van de gewone mug:
- Ze zien er anders uit: de tijgermug heeft een heel stevig lichaam met zwarte en witte strepen.
- Ze hebben slechts heel weinig water nodig om zich voort te planten: een pot met wat stilstaand water of een plas kunnen volstaan. Op deze wijze planten ze zich sneller voort.
- Tijgermuggen zijn agressiever dan gewone muggen, hun beten zijn pijnlijk en veroorzaken meer allergische reacties.
- De strategie van tijgermuggen is agressiever: ze bijten hoofdzakelijk overdag, terwijl de gewone mug 's nachts bijt. 

In welke mate heeft het onderhoud van een woning invloed op de aanwezigheid van insecten?

Veel soorten zijn aangetrokken door voedselresten, rottende resten of uitwerpselen en voeden zich ermee. Insecten komen dus niet direct voort uit dergelijke situaties, maar ze bevorderen wel de ontwikkeling en vermeerdering ervan. Het is daarom belangrijk om een woning goed te onderhouden om insecten onder controle te houden.

Welke basiselementen kunnen er - naast insecticide - nog helpen om insecten in woningen te voorkomen of te bestrijden?

 Laat geen voedselresten liggen (kruimels, vet, enz.) en zorg voor een algemene goede hygiëne in de woning.
- Laat geen vuile schotels opstapelen.
- Bewaar voedingswaren in luchtdichte houders.
- Behandel huisdieren tegen vlooien en teken, maak hun slaapplaats schoon.
- Maak het deksel van de vuilnisbak vast en gebruik stevige vuilniszakken.
- Vermijd houders met water waar muggen zich kunnen voortplanten in de tuin of op een balkon.

Zijn insectenwerende middelen doeltreffend tegen tijgermuggen?

Ja. Alle producten van Zen'sect die ontwikkeld werden om muggen te bestrijden of te voorkomen, zijn ook doeltreffend voor tijgermuggen.

Kan een insecticide natuurlijk zijn?

De natuur bevat insecticide stoffen zoals natuurlijke pyretrine, een mix van organische verbindingen die van nature aanwezig zijn in planten en bloemen zoals chrysanten (plantengeslacht pyrethrum). Andere planten zoals lavendel, geranium en ceder bezitten ook min of meer doeltreffende insecticide eigenschappen.

Waar kan ik het best insecticiden kopen?

Zen'sect-insecticiden zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten en hypermarkten. U vindt er het al dan niet complete assortiment van onze producten naargelang van de soort en de grootte van de winkel. Bij alle producten wordt een gebruiksaanwijzing geleverd en staan de aanbevelingen duidelijk vermeld op de verpakking, zodat u geen advies hoeft te vragen in de winkel.

Is het nodig om handschoenen te dragen bij gebruik van insecticiden?

Alle Zen'sect-insecticiden zijn specifiek ontworpen voor huishoudelijk gebruik. Het is aanbevolen om de handen te wassen na contact met het product en in het algemeen om contact te vermijden met de ogen, huid en slijmvliezen. Het is niet noodzakelijk om handschoenen te dragen.

Mogen insecticiden van Zen'sect gebruikt worden voor huisdieren en planten?

Onze producten zijn ontwikkeld uw gezin bescherming te bieden, gebruik ze niet op dieren noch planten.

Om ongewenste effecten te voorkomen, gebruik het product door zorgvuldig de instructies op het label te volgen.

We kunnen niet anticiperen op de effecten die het product op alle soorten huisdieren kan hebben, neem in geval van twijfel contact op met uw dierenarts of contacteer Henkel Consumenten Service.

Wat moet ik doen als ik per toeval insecticide spuit op voedingsmiddelen?

Als voorzorgsmaatregel is het beter om de betreffende voedingsmiddelen weg te gooien, net zoals u zou doen bij contact met andere huishoudelijke producten zoals zeep, parfum, bleekwater, detergent, enz.