Insectopedia

Informatie over insecten

Mug - Culex pipiens

 • Omschrijving

  Mug is een algemene term die wordt gebruikt om verschillende insectenfamilies aan te duiden die behoren tot de orde Diptera (tweevleugeligen) en in het bijzonder tot de onderorde Nematocera (muggen) hoewel dit, strikt gezien, alleen verwijst naar de leden van de Culicidae-familie (steekmuggen). Er zijn in feite in totaal 39 muggengeslachten en 135 ondergeslachten, met meer dan 3200 erkende soorten. Het zijn vliegende insecten met dunne lichamen en lange poten. Volwassen muggen zijn zelden langer dan 15 mm. De larven en poppen groeien in water.

 • Levenscyclus

  Muggen doorlopen vier stadia in hun levenscyclus: ei, larve, pop en volwassen insect. De vrouwtjes leggen hun eieren (ongeveer 300 eitjes tegelijk bij sommige soorten) overal waar ten minste één week stilstaand water is en de larven worden in het water geboren en groeien daar. Na een paar dagen worden ze poppen waar later een volwassen mug uit komt. Pas dan verlaat het insect het water. Sommige muggensoorten hebben levenscycli van amper zeven dagen, terwijl andere wel een maand kunnen blijven leven.

 • Meer weten!

  Muggen veroorzaken doorgaans twee problemen. Allereerst hun beten, die erg irriterend zijn. Ten tweede kunnen ze verschillende ziekten overbrengen. Maar alleen de vrouwtjes veroorzaken deze problemen, omdat zij de enige zijn die steken: ze moeten bloed van zoogdieren opzuigen om eiwitten te krijgen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de eitjes. Zonder bloed zouden de eitjes zich niet kunnen ontwikkelen, omdat muggen zich vooral voeden met nectar, boomsap en vruchtensap waar doorgaans weinig eiwitten in zitten. Het irriterende effect van muggenbeten is het gevolg van een allergische reactie die bij zoogdieren ontstaat door het doorboren van de huid met de proboscis van de mug (een stilettoachtig orgaan dat wordt gebruikt om de huid te doorboren en waardoor zij twee buisjes kunnen inbrengen om speeksel te injecteren en bloed op te zuigen). Voordat de mug ons bloed opzuigt, scheidt ze een stof af die voorkomt dat het bloed gaat stollen. Deze stof is een sterk antistollingsmiddel en veroorzaakt tevens de jeuk. Muggen zijn altijd verspreiders van infectieziekten geweest: ze kunnen ziekten overdragen vanwege hun gewoonte om verschillende personen achter elkaar te steken. De Anopheles (malariamug) staat bekend als verspreider van malaria onder mensen (een hoofdoorzaak voor deze slepende ziekte waarvan elk jaar wereldwijd meer dan 200 miljoen gevallen voorkomen).

   

 • Praktisch advies

  Gebruik geen kleding met heldere kleuren of parfum, omdat beide insecten aantrekken.

  Gebruik fysieke barrières zoals klamboes op plaatsen waar veel muggen zijn.

  Vermijd zacht licht, omdat dit muggen aantrekt.

  Verwijder stilstaand water in bakken, kannen, achtergelaten voorwerpen, dakgoten enz. Deze vormen de perfecte omgeving voor de voortplanting van muggen.

Kalender

Wist u dat?

Vrouwtjesmuggen kunnen in de zomer ongeveer drie weken leven en in de winter enkele maanden.

Alle muggen hebben water nodig om hun levenscyclus te doorlopen.

Muggen kunnen vliegen met snelheden van 1,6 tot 2,4 km/u.

Een volwassen vrouwtje weegt ongeveer 2 mg.

Alleen de vrouwtjes zuigen bloed. Ze hebben bloed nodig om hun eitjes te ontwikkelen. Maar ze voeden zich ook met nectar en sappen, net als de mannetjes.

Muggen slaan 300 tot 600 keer per seconde met hun vleugels.

Muggen ruiken de CO2 die wij uitademen vanaf een afstand van 18 tot 30 m.

Vrouwtjesmuggen hebben doorgaans ongeveer 50 seconden nodig om de huid van een zoogdier te doorboren en de buisjes erin te brengen en zuigen meestal gedurende 2,5 minuten bloed op.

Er zijn meer dan 3200 muggensoorten.

Muggen kunnen enkele weken of maanden leven, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

De meeste muggen blijven binnen 1,5 km van de plaats waar ze zijn geboren, hoewel sommige soorten zich kunnen verplaatsen over meer dan 30 km.

Als de vrouwtjes steken, spuiten ze speeksel onder de huid. Dit speeksel bevat eiwitten dat allergische reacties kan veroorzaken.

Muggen vind je in alle werelddelen, behalve Antarctica.

De natuurlijke habitat van muggen is bij water. Maar ze kunnen zich goed aanpassen, zodat ze op veel plaatsen te vinden zijn, ook in steden.

Stadsmuggen kunnen zich het hele jaar door voortplanten in kelders, waar het vochtig en warm is.

Zacht licht trekt muggen aan. Maar ze houden niet van fel zonlicht (daarom zijn er overdag minder muggen).